De juiste verzekering voor jouw fatbike
Als trotse eigenaar van een electrische fatbike wil je natuurlijk het maximale uit je rijervaring halen. Of je nu een beginner bent of een ervaren fietser, je wilt het meeste uit je fat bike te halen. Hiervoor wil je natuurlijk je rijervaring optimaliseren. Maar voordat je gaat rijden is er iets nog belangrijkers om over na te denken; de verzekering. Je kunt binnenkort je fatbikes namelijk niet meer overal verzekeren. Maar geen zorgen, wij hebben een aantal alternatieve maatschappijen voor je op een rij gezet waar je nog wel terecht kan. In deze blog lees je het antwoord op de vraag “waar kan ik mijn fatbike verzekeren?”.
Waarom kun je je fatbike niet bij elke maatschappij verzekeren?
Onlangs hebben diverse verzekeringsmaatschappijen aangekondigd te stoppen met het verzekeren van fatbikes. De reden hiervoor zijn de hoge diefstalcijfers van deze elektrische fietsen. Het gaat dan met name over stedelijke gebieden in de randstad zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Een tweede reden dat verzekeringsmaatschappijen als ANWB, Allianz en Interpolis geen fat bikes meer wil verzekeren is misbruik. Veel fatbikes worden opgevoerd waardoor de kans op ongelukken vele malen groter wordt. En een ongeluk met een opgevoerde fatbike wordt niet gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Je verzekeraar kan weigeren uit te keren en de kosten kunnen in zo’n situatie flink oplopen.
Alternatieve opties
Op het moment dat deze blog geschreven zijn er nog een aantal verzekeraard waar je je nieuwe fatbike van dailyride wel kunt verzekeren:
- Qover: Bij Qover kun je een fietsverzekering voor jouw fatbike afsluiten. Deze verzekering biedt je de nodige bescherming in geval van diefstal of schade aan je nieuwe fatbike.
- Alpina: Bij Alpina kun je een fatbike verzekering afsluiten met keuze uit twee dekkingen. Je kunt kiezen voor diefstal plus verzekering, wat je dekking biedt in geval van diefstal. Of je kunt kiezen voor diefstal, schade en verzekering. Bereken je premie en zorg ervoor dat je de juiste dekking kiest die past bij jouw behoeften.
- Interpolis/Rabobank: Bij Interpolis is het mogelijk om je fatbike te verzekeren, maar er zijn enkele specifieke voorwaarden. Je moet voor 1 september 2023 een "Alles in één Polis" verzekering hebben afgesloten. In combinatie met een goedgekeurd ART 4 slot kun je telefonisch de fietsverzekering aanvragen. Dit kan een goede optie zijn als je al klant bent bij Interpolis en aan de vereisten voldoet.
- Kingpolis: Bij Kingpolis kun je ook nog terecht om je nieuwe tweewieler te verzekeren. Kingpolis stelt wel de eis dat het voertuig voorzien moet zijn van GPS-tracking.
Het kan natuurlijk zijn dat verzekeringsmaatschappijen andere polissen aan gaan bieden in de toekomst. Zorg er daarom altijd voor dat je goed onderzoek doet waar je jouw fatbike na aankoop kan verzekeren. Elke verzekeringsmaatschappij heeft haar eigen polisvoorwaarden en dekkingen. Zo stellen sommige maatschappijen strenge eisen aan waar je jouw fiets (s’ nachts) mag parkeren en hoe deze op slot moet. Veel maatschappijen keren niet uit wanneer je de fiets niet met een overeengekomen slot vast hebt gezet. Meer over diefstalpreventie en sloten lees je hier.
Conclusie
Electrsiche fatbikes zijn razend populair, niet alleen onder rijders, maar ook onder dieven. Dit maakt het niet altijd makkelijk om een elektrische fatbike te verzekeren. Gelukkig zijn er nog diverse maatschappijen waar je jouw nieuwe aanwinst kunt verzekeren. Vergelijk de polissen goed, want onderling kan er best wat verschil in zitten. Zo kun jij straks de weg op zonder zorgen!
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.